Lembu Yang Berwarna Biru

Advertise in MyZooTaiping

Berdiri tegak dan bangga di bawah lindungan rumput kering yang rendah dan hutan nipis di Pakistan dan India, Nilgai ialah spesies antelop hidup yang besar. Saiznya yang besar menjadikannya sebagai spesies antelop terbesar di benua Asia. Penampilan fizikalnya yang sering dibandingkan dengan lembu domestik yang mempunyai berat melebihi 280 kg.

Nama Nilgai ialah perkataan Hindustan untuk “lembu biru”, merujuk kepada warna kelabu kebiruan Nilgai jantan dewasa. Walau bagaimanapun, mereka bukan merupakan lembu, tetapi adalah antelop. Penampilan Nilgai lebih menyerupai kuda berbanding lembu. Ciri-ciri menonjol mereka adalah kakinya yang kurus tetapi kuat, dengan punggung yang condong, yang membolehkan mereka mencongklang dan melompat jauh pada kelajuan hampir 50 km/j.

Ciri-Ciri Menonjol

Dimorfisme seksual agak menonjol di kalangan Nilgai. Apabila jantan matang, kot mereka bertukar menjadi kelabu kebiruan, dan mereka lebih besar daripada betina dengan kot oren dan nilgai remaja. Jantan juga mempunyai lajur rambut kasar di bawah leher mereka hampir seperti ‘loket’. Hanya jantan yang mempunyai tanduk dan kulit yang lebih tebal di kepala dan leher mereka untuk perlindungan semasa konfrontasi.

Ikuti Waktu Pejabat

Antelop herbivor ini adalah haiwan diurnal. Mereka aktif pada waktu siang, dan memulakan hari mereka pada waktu subuh, dengan 10 atau kurang individu dalam kawanan dan meragut makanan yang kebanyakannya dalam bentuk rumput dan daun. Nilgai betina dan juvana biasanya tidak berinteraksi dengan individu jantan pada waktu siang. Nilgai menghentikan segala aktivitinya apabila matahari terbenam.

Bertarung atau Lari

Nilgai biasanya merupakan haiwan yang jinak tetapi mungkin kelihatan berhati-hati apabila diganggu. Mereka diketahui untuk melarikan diri sejauh 500 – 700 meter untuk menghindari daripada sebarang bahaya dengan menggunakan kakinya yang tegap. Antelop yang kebanyakannya senyap ini diketahui mengeluarkan bunyi menderam yang tidak puas hati apabila cemas atau semasa konfrontasi dengan individu lain. Konfrontasi ini boleh membawa maut, terutamanya apabila jantan berkumpul, paparan postur yang mengancam dan gusti leher membawa kepada luka dan luka ternganga walaupun kulit mereka tebal.

Menjalani Kehidupan Riang

Menurut IUCN, Nilgai banyak ditemui di alam liar. Oleh itu, ia diklasifikasikan sebagai spesies yang paling kurang prihatin dalam Senarai Merah IUCN. Satu-satunya ancaman kepada populasi Nilgai ialah pemburuan haram, kehilangan habitat akibat penebangan hutan, dan pembangunan. Pemangsa semulajadi haiwan ini ialah harimau. Tetapi kita semua tahu bahawa tidak banyak harimau yang masih tinggal.

LoDoPage Services

Ditulis oleh Hamzah Rajput (INTI International University)