Ungka Tangan Putih – Pakar Akrobatik

LoDoPage Services

Ungka tangan putih adalah salah satu daripada 16 hingga 17 spesies Ungka dalam keluarga Hylobatidae. Sekilas pandang, kebanyakan orang akan menganggapnya sebagai monyet. Ia adalah satu tanggapan yang salah. Mereka merupakan mawas kecil. Ikuti kami untuk mengetahui cara membezakan antara mawas kecil dan monyet. Sekarang, mari kita lihat mengapa mereka adalah pakar akrobatik.

Pakar akrobatik?

Berbanding dengan mawas lain, saiznya adalah lebih kecil. Ungka dewasa adalah antara 42 hingga 58.3 cm dan berat antara 13.2 hingga 19.8 kg. Mereka juga mempunyai tangan yang sangat panjang, yang lebih panjang daripada kaki mereka. Lengan yang kuat, tangkas, panjang ini, bersama-sama dengan badan kecil dan ringan mereka, menjadikannya pakar akrobatik, merangkak dari pokok ke pokok dengan senang.

Tangan dan kaki yang panjang dan tangkas membolehkan mereka bergerak pada  jarak yang jauh, hampir 10 kaki, dengan setiap ayunan badannya. Mereka boleh bergerak merentasi hutan dalam kelajuan kira-kira 56 km/jam. Lompatan hayun tunggal mereka boleh membantu mereka melompat sejauh 15.2 m.

Adakah mereka benar-benar putih?

Nama mereka Ungka “tangan putih” sentiasa menimbulkan salah faham,  bahawa mereka benar-benar berwarna putih. Malah, kulit mereka hitam. Hanya bulu mereka di sekeliling muka, tangan dan kaki berwarna putih. Walau bagaimanapun, warna bulu mereka juga mungkin berbeza antara setiap individu. Mereka boleh berwarna putih berkrim, merah, coklat atau hampir hitam. Hitam atau berambut perang biasanya bagi yang jantan.

Adakah mereka sentiasa di atas pokok?

Ungka tangan putih hidup tinggi di atas kanopi pokok. Kami tahu mereka pakar dalam pergerakan di atas pokok. Namun begitu, mereka juga bergerak di atas tanah. Seperti manusia, mereka berkaki dua. Ini bermakna mereka berjalan tegak dengan kaki belakang. Di atas tanah, mereka berjalan dengan tangan diangkat tinggi untuk keseimbangan.

Bolehkah kita masih mencari mereka di alam liar?

Ya, anda masih boleh menemuinya di hutan tropika dan sub-tropika Semenanjung Malaysia, Thailand, Vietnam dan utara Sumatera. Jika anda mendengar “lagu ungka” mereka, mereka mungkin tidak lebih daripada 1 km jauhnya.

Advertise in MyZooTaiping

Namun, peluang untuk anda menemuinya di alam liar mungkin rendah. Populasi mereka semakin berkurangan ke tahap yang dikategorikan sebagai spesies terancam di bawah Senarai Merah IUCN. Populasi ungka tangan putih terancam akibat kehilangan habitat, pemburuan haram dan perdagangan haiwan peliharaan.