Zirafah

Fakta Tentang Zirafah

Advertise in MyZooTaiping

Zirafah adalah mamalia Afrika, haiwan darat tertinggi dan ruminan terbesar

Zirafah boleh dijumpai secara meluas dari Chad di utara hingga Afrika Selatan di selatan, dan dari Niger di barat hingga Somalia di timur.

Zirafah biasanya mendiami kawasan savana dan hutan. Sumber makanan mereka adalah daun, buah-buahan dan bunga dari tanaman berkayu, terutama spesies akasia, yang mereka temui di ketinggian yang tidak dapat dijangkau oleh herbivor lain.

Zirafah yang tumbuh sepenuhnya setinggi 4.3 - 5.7 m, dengan jantan lebih tinggi daripada betina. Berat purata ialah 1,192 kg untuk jantan dewasa dan 828 kg untuk betina dewasa. Lidah zirafah mempunyai panjangnya sekitar 45 cm

Kedua-dua jantina mempunyai struktur menyerupai tanduk yang disebut “ossicones,” yang terbentuk dari tulang rawan ossified, ditutupi kulit dan menyatu ke tengkorak di tulang parietal. Tanduk ini digunakan sewaktu berlawan atau menyelak dahan yang tinggi bagi mendapatkan makanan.

Zirafah tinggal di kawanan betina yang bersaudara, atau kawanan jantan dewasa yang tidak berkaitan.

Advertise in MyZooTaiping

Tempoh kehamilan zirafah adalah sekitar 14 - 15 bulan, dan kelahiran 1 - 2 anak pada musim kemarau.

Jangka hayat zirafah antara 20 - 25 tahun.

Klik di sini untuk Permainan Keseronokan MyZooTaiping